Świętochłowice - Forum bez polityki

Apolityczne forum miłośników historii i kultury Śląska i Świętochłowic
Dzisiaj jest 26 lip 2021, 16:51

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Post: 22 paź 2014, 16:32 
Offline
Młodszy Administrator
Młodszy Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 gru 2013, 17:41
Posty: 2123
Lokalizacja: Zgoda
Ojej! podziwiam szczerze :D

Kiedyś robiłam dużo przetworów, zwłaszcza kompotów. Ale potem wszystko pojawiło się w sklepach i jakoś mi się nie chciało. Tłumaczyłam się, że piwnicy nie mam...

Jednak obecnie,kiedy mam coraz większą świadomość tego, jak powstają produkty przetworzone, to coraz częściej wracam do domowego przetwórstwa. Właśnie planuję przetworzyć i zapasteryzować buraczki z papryką. Jadłam u znajomej i były pyszne.

Niedawno zrobiłam pierwszy raz po długiej przerwie marynowane podgrzybki. Przerwa była naprawdę długa, bo zapomniałam już, że grzyby bardzo stracą na objętości. Znajomi obdarowali mnie wielką torbą pięknych i zdrowych okazów. Przygotowałam więc baterię słoiczków, 1,5 litra zalewy i... po ugotowaniu napełnić się dało zaledwie 4 :( Teraz mam na boku pozostałą zalewę i już półtora miesiąca kombinuję, co nią zalać...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 paź 2014, 14:14 
Offline
Młodszy Administrator
Młodszy Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 gru 2013, 17:41
Posty: 2123
Lokalizacja: Zgoda
Coraz częściej słyszy się o różnych dziwnych składnikach dodawanych do żywności przetworzonej. Doszło już do tego, że nawet zwykłego herbatnika bierze się z obawą. Postanowiłam więc wrócić do domowych wypieków. Ale wszystko musi być mądrze skomponowane, żeby nie było też zbyt kaloryczne.

Na początek przedstawiam ciasteczka, takie co to do kawy zjada się ze dwa lub trzy. Cenne w nich jest to, że zamiast mąki pszennej jest kleik ryżowy, a cukier nierafinowany. W oryginalnym przepisie była margaryna, ale ja ją zastąpiłam masłem. Jakoś od dwóch lat w ogóle nie używam margaryny, bo naprawdę opinia o niej jest bardzo zła.

Oto ciasteczka:

Załącznik:
mini.jpg
mini.jpg [ 72.49 KiB | Przeglądany 26422 razy ]


Składniki:
opakowanie kleiku ryżowego dla dzieci
kostka masła
3 jajka
3/4 szklanki miałkiego cukru nierafinowanego (po wykonaniu widzę, że nawet 1/2 byłoby dość)
3 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli esencji waniliowej (cukier wanilinowy też może być, choć to już bardziej chemia)

Składniki po prostu posiekać nożem i zagnieść ciasto. Formować spłaszczone kółka z wgłębieniem w środku. Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu na środek położyć troszeczkę dżemu lub marmolady. Ja dałam dżem malinowy. O marmoladzie też tyle złego słyszałam, że jak nie mam domowej, to dziękuję :)

Ciasteczka są chrupiące, dodatkowo dzięki wiórkom kokosowym i naprawdę pyszne!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lis 2014, 18:14 
Offline
Młodszy Administrator
Młodszy Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 gru 2013, 17:41
Posty: 2123
Lokalizacja: Zgoda
Jeszcze tutaj powtórzę przepis na gorącą czekoladę, taką do wykonania w domu:

Proporcja na dwie osoby:
filiżanka słodkiej śmietanki 30%
filiżanka wody
tabliczka gorzkiej czekolady
kilka kropel wanilii
szczypta cynamonu i chili

Wodę ze śmietanką powoli ogrzewać, dodać połamaną czekoladę i cały czas powoli mieszać, aż dobrze się rozpuści i będzie miała aksamitną konsystencję. Nie dopuszczać do wrzenia. Na koniec dodać cynamon, wanilię i ewentualnie chili. Pycha!

Załącznik:
czekolada 2.jpg
czekolada 2.jpg [ 224.9 KiB | Przeglądany 26373 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lis 2014, 17:20 
Offline
Użytkownik
Użytkownik

Rejestracja: 17 lis 2014, 17:01
Posty: 4
Serena a czy gorąca czekolada wyszłaby po prostu ze śmietany i mlecznej czekolady? Dzieci byłyby wniebowzięte :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lis 2014, 22:01 
Offline
Młodszy Administrator
Młodszy Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 gru 2013, 17:41
Posty: 2123
Lokalizacja: Zgoda
Jeżeli już z mleczną czekoladą, to raczej pół na pół z gorzką. Sama mleczna spowoduje, że całość będzie naprawdę za słodka. A śmietankę też trzeba zmieszać z wodą :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 lis 2015, 7:24 
Offline
Młodszy Administrator
Młodszy Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 gru 2013, 17:41
Posty: 2123
Lokalizacja: Zgoda
Jakoś mało gotujemy ostatnio... Może ktoś ma pomysł na coś poprawiającego humor w listopadzie? Najlepiej dietetyczne, bo to teraz modne :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 maja 2016, 14:26 
Offline
Użytkownik
Użytkownik

Rejestracja: 15 maja 2016, 14:19
Posty: 2
Polecam całe mnóstwo ciekawych przepisów i porad kulinarnych na blogu http://maestrosmaku.blog.pl/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 sie 2016, 13:15 
Offline
Użytkownik
Użytkownik

Rejestracja: 30 cze 2016, 8:43
Posty: 39
Ja wypatrzyłam na paprykę na promocji i chyba zrobię taką nadziewaną- nie wiem tylko, jakie mięso mielone dobrać. Zazwyczaj robię z mieszanego, ale znajoma teraz mówiła mi o samym wołowym- próbował ktoś? Jeszcze taka z grilla mnie kusi, no ale... w bloku to ja nie pogrilluje!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 sie 2016, 14:51 
Offline
Użytkownik
Użytkownik

Rejestracja: 10 sie 2016, 14:40
Posty: 26
A lubicie bób? Ja jem z pietruszką, a słyszałem, że z koperkiem też jest dobry. Jak go przygotowujecie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 sie 2016, 8:56 
Offline
Użytkownik
Użytkownik

Rejestracja: 20 sie 2016, 8:52
Posty: 1
Ja od kilku tygodni odkrywam kuchnię japońską i nie mam tu na myśli sushi. Były już japońskie pierożki, a teraz znalazłam fajny przepis na ramen. Może ktoś podrzuci jeszcze jakieś japońskie receptury?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group