Świętochłowice - Forum bez polityki https://www.hanysy.info/ |
|
Obiadki, zupki i inne..... https://www.hanysy.info/viewtopic.php?f=15&t=129 |
Strona 2 z 6 |
Autor: | Amidala [ 29 sty 2014, 23:27 ] | ||
Tytuł: | Re: Obiadki, zupki i inne..... | ||
Drożdżówki z serem Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki szczypta soli 40 g świeżych drożdży 220 ml mleka 2 średnie jajka 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 50 g stopionego masła Nadzienie: 500 g półtłustego twarogu 100 ml śmietany kremówki 7 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 żółtko 20 g miękkiego masła Dodatkowo: 1 białko 1 łyżka mleka Nadzienie: Ser zmielić przez maszynkę lub ugnieść dokładnie tłuczkiem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie utrzeć. Ciasto drożdżowe: Do ciepłego (ale nie gorącego!) mleka dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i mąki. Wymieszać i odstawić do podrośnięcia na ok. 10 minut. Mąkę z solą przesiać. Podrośnięty zaczyn dodać do mąki. Dodać roztrzepane jajka, cukier, cukier waniliowy i zagniatając stopniowo dolewać stopione masło. Ciasto wyrobić ręcznie, w robocie lub automacie do chleba. Odstawić do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto podzielić na równe porcje. Zlepić w kulki i ułożyć łączeniem do dołu. Rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 12 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 20 minut do podrośnięcia. Kiedy drożdżówki podrosną w każdej na środku, z pomocą dna szklanki zrobić wgłębienie. Do wgłębienia nałożyć nadzienie serowe. Brzegi drożdżówek wysmarować roztrzepanym białkiem z dodatkiem mleka. Drożdżówki piec przez ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Smacznego!
|
Autor: | Babettka [ 07 lut 2014, 17:17 ] |
Tytuł: | Re: Obiadki, zupki i inne..... |
Natknelam sie na przepis na .............węgierskie knedle z białego sera... 80 dag białego sera 8 dag masła 3 jajka 10 dag kaszy manny 3 dag mąki pszennej sól szczypta Twaróg zmielić, dobrze utrzeć dodając miękkie masło, jajka, mannę, mąkę oraz sól. Można wymieszać mikserem albo wyrabiać ręką. Formować nieduże knedle i wkładać na osolony wrzątek. Gotować aż knedle wypłyną do góry i jeszcze około 3 minut. Podawać gorące, polane śmietaną i posypane cukrem. Można też polać je bułką tartą zrumienioną na maśle i również posypać cukrem mozna podawac wedle wlasnego smaku ... smacznego |
Autor: | Amidala [ 09 lut 2014, 22:48 ] |
Tytuł: | Re: Obiadki, zupki i inne..... |
Przepis na kartacze - składniki (na 10 sztuk)...BARDZO DOBRE - 2 kg surowych ziemniaków - 0,8 kg ugotowanych ziemniaków - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - skrobia, która osadziła się na dnie naczynia do którego wyciskaliśmy tarte ziemniaki - łyżka soli Farsz mięsny do kartaczy - 60 dag mielonej łopatki - majeranek - pieprz naturalny - pieprz ziołowy - sól - szczypta soli peklującej (opcjonalnie) - czosnek Farsz wegetariański do kartaczy - jaja ugotowane na twardo - cebula smażona - sól pieprz Przygotowanie kartaczy Ziemniaki ugotuj z wieczora, z rana przemiel przez maszynkę z drobnym sitkiem. Surowe ziemniaki przemiel maszynką do mielenia ziemniaków, następnie wyciśnij je przez gazę, wody nie wylewaj. Wyciśnięte ziemniaki powinny mieć konsystencję tartego chrzanu. Odlej wodę, na dnie osiądzie skrobia, która jest niezbędna do klejenia kartaczy. Do surowych ziemniaków i skrobi dodaj ziemniaki gotowane, mąkę ziemniaczaną i sól. Wymieszaj składniki, aż się połączą, nie za długo, wystarczy 4 - 5 minut. Mielone mięso dopraw przyprawami. Z ziemniaczanego ciasta formuj dość grube placki wielkości dłoni, do środka ładuj mięso (ok. 5 - 6 dag na kartacza) zaklejaj dokładnie i formuj podłużny, owalny kształt kartacza. Gotowe gotuj w osolonym wrzątku pół godziny. Podawaj ze skwarkami ze słoniny i cebuli. |
Autor: | Babettka [ 10 lut 2014, 20:03 ] |
Tytuł: | Re: Obiadki, zupki i inne..... |
az mi slinka poleciala... |
Autor: | Hanek [ 17 lut 2014, 15:41 ] |
Tytuł: | Re: Obiadki, zupki i inne..... |
Babettka pisze: az mi slinka poleciala... Przijedź to wpadnymy na obiadek |
Autor: | Babettka [ 19 lut 2014, 17:47 ] |
Tytuł: | Re: Obiadki, zupki i inne..... |
przyjada a kiedys Ci pasuje no i trzebaby moze uprzedzic gospodyni |
Autor: | Hanek [ 20 lut 2014, 12:27 ] |
Tytuł: | Re: Obiadki, zupki i inne..... |
Babettka pisze: przyjada a kiedys Ci pasuje no i trzebaby moze uprzedzic gospodyni Mie zawsze pasuje |
Autor: | Amidala [ 23 lut 2014, 19:32 ] | |||
Tytuł: | Re: Obiadki, zupki i inne..... | |||
Kotlety inaczej schab rozbić na cienkie płaty posmarować ulubioną musztardą na każdy kotlet położyć kawałek żółtego sera dodać paski papryki czerwonej złożyć na połówki i spiąć wykałaczką panierować i smażyć na złoto
|
Autor: | serena [ 24 lut 2014, 10:19 ] |
Tytuł: | Re: Obiadki, zupki i inne..... |
To są naprawdę fajne pomysły. Można też z pieczarkami Ale dobrze jest je mocno odparować, żeby nie puszczały wody. |
Autor: | Babettka [ 26 lut 2014, 15:07 ] | ||
Tytuł: | Re: Obiadki, zupki i inne..... | ||
Jutro dyspenza bo TLUSTY CZWARTEK Przyjęło się, że jeśli ktoś w tłusty czwartek w ogóle nie zje pączka, nie będzie się mu wiodło. W tłusty czwartek statystyczny Polak zjada 2,5 pączka, a wszyscy Polacy razem w tym czasie pochłaniają ich prawie 100 milionów. Dawniej, przyrządzając pączki, nadziewało się niektóre migdałem lub orzechem. Wierzono, że kto na taki trafi, będzie mieć w życiu szczęście. Na Śląsku pączki znane są pod nazwą kreple. Nazwa ta ma dawne pochodzenie. Według wydanej w 1714 r. we Frankfurcie i Lipsku kroniki śląskiej (Der Schlesischen Kern-Chronicke) w odrębnym śląskim języku używanym w mowie i sztuce (poezji) istniało od dawna słowo Kraeppel. W języku niemieckim nie ma jednego określenia na taki wyrób cukierniczy, a słowo Pfannkuchen może oznaczać zarówno pączek jak i naleśnik. W innych krajach pączki różnią się nieco od polskich. Różnica ta wynika z używania specjalnej mąki i trochę innego sposobu smażenia w tłuszczu. Np. smaży się je tylko kilkadziesiąt sekund, dzięki temu tłuszcz nie wsiąka do środka. W ten sposób są smażone Berliner Pfannkuchen, mniej tłuste pączki niemieckie, znane też w Portugalii jako Bolas de Berlim, Francji Boule de Berlin, a Berliininmunkki w Finlandii. W Rosji ich nazwa пончики - poncziki jest najbardziej zbliżona do stosowanej w Polsce. W Izraelu mamy sufgania (hebrajski: סופגנייה; liczba mnoga, sufganiot: סופגנייות), które są podobne do niemieckiego wariantu oraz ponczkes (פּאָנטשקעס), które wprowadzili polscy Żydzi i są podobne do polskich pączków. A węgierskie farsangi fánk są bez nadzienia, bo podaje się je osobno, obok na talerzu. W kulturze amerykańskiej pączki są znane jako doughnuts (donut) i mają postać pierścienia z dziurką w środku (tj. torusa). Mniejsze, kuliste pączki zwane są doughnut holes. Pączki, jakie znamy w Polsce, występują pod nazwami: paczki, czasem też pączki (liczba mnoga: paczkis/pączkis). W Wielkiej Brytanii pączki są dostępne w formie zbliżonej do pączków polskich lub amerykańskich doughnuts. Wartość energetyczna jednego pączka (60 g) wynosi ok. 244 kcal (tj. 406 kcal w 100 g[5]).
|
Strona 2 z 6 | Strefa czasowa UTC+1godz. |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |