Świętochłowice - Forum bez polityki https://www.hanysy.info/ |
|
Obiadki, zupki i inne..... https://www.hanysy.info/viewtopic.php?f=15&t=129 |
Strona 3 z 6 |
Autor: | Amidala [ 09 mar 2014, 19:23 ] | ||
Tytuł: | Re: Obiadki, zupki i inne..... | ||
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami - składniki: Ciasto: 40 dag mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag masła jajo żółtko 1/3 szklanki śmietany szczypta soli Farsz: 50 dag nieprzekiszonej białej kapusty 15-20 dag suszonych grzybów 2 łyżki oleju cebula jajo szczypta nasion kopru lub kminku pieprz sól Pieczone pierogi z kapustą i grzybami - sposób przygotowania: Mąkę przesiać, posiekać ją z zimnym masłem, dodać żółtko i pół rozmąconego jaja oraz śmietanę. Wymieszać wszystko nożem, po czym dłońmi zagnieść ciasto. Grzyby suszone namoczyć, a potem ugotować w tej samej wodzie i odcedzić (wywar zachować). Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Dodać odciśniętą i drobno posiekaną kapustę, wlać wywar z grzybów i dusić razem, aż kapusta będzie miękka, a nadmiar płynu odparuje. Do przestudzonej kapusty dodać drobno posiekane grzyby, rozkłócone jajo, starannie wymieszać i doprawić farsz do smaku pieprzem i solą. Ciasto porcjami dość cienko rozwałkować, wycinać koła szklanką. Na każde nałożyć trochę nadzienia, złożyć na pół i starannie zlepić brzegi ciasta. Można też sklejać po dwa koła. Ułożyć pierożki na wyścielonej pergaminem blasze, posmarować rozmąconym jajem, posypać kminkiem lub koprem i upiec na rumiano w temperaturze 180°C. Podawać jako dodatek do barszczu czerwonego i innych czystych zup.
|
Autor: | Babettka [ 16 mar 2014, 16:34 ] |
Tytuł: | Re: Obiadki, zupki i inne..... |
pierogi zjedzone....pychotka... cos by sie pomaszkiecilo Amidalko |
Autor: | Amidala [ 16 mar 2014, 19:42 ] | ||
Tytuł: | Re: Obiadki, zupki i inne..... | ||
Szybka przekąska Bułki przekroić na każdej połówce położyć plastry mozzarelli i pomidorów, doprawić ziołami prowansalskimi, bazylią, papryką. Wkładać na 8 minut do mocno rozgrzanego piekarnika.....bardzo dobre
|
Autor: | Babettka [ 22 mar 2014, 16:49 ] |
Tytuł: | Re: Obiadki, zupki i inne..... |
Salatka z brokulami w roli glownej 1 duzy brokul okolo 200g serka feta 4 lyzki st. pocietych migdalow 1-2 zabki czosnku 1-2 lyzki oleju lnianego albo oliwy z oliwek Brokuly obmyc i podzielic na drobne koszyczki wrzucic na wrzaca osolona wode na 5 minut (mozna na 10-15 minut jezeli ktos lubi je miekkie) Serek feta pokruszyc na drobne kawalki lub poprostu pokroic... Migdaly wrzucic na sucha patelnie i podprazyc do zloto-brazowego koloru ...czyli z 5 minut.. Po ostygnieciu brokuly przelozyc do duzej salatery dorzucic serek feta wcisna czosnek polac olejem lnianym lub oliwa z oliwek wymieszac delikatnie posypac migdalami znowu wymieszac...mozna doprawic do smaku...jak kto woili.. |
Autor: | Amidala [ 07 kwie 2014, 20:50 ] | ||
Tytuł: | Re: Obiadki, zupki i inne..... | ||
Placki ziemniaczane inaczej - składniki: 1 kg ziemniaków 2 jajka 1 łyżka mąki sól 0.5 kg mięsa mielonego wieprzowego lub papryka oregano tymianek bazylia pieprz mielony olej do smażenia sos czosnkowy (gotowy lub można samemu zrobić z jogurtu i ząbka czosnku) Placki ziemniaczane inaczej - sposób przygotowania: Ziemniaki ucieram w termomixie, tak drobno jak na placki ziemniaczane, dodaję dwa jajka i 1 łyżkę mąki i dobrze mieszam masę. Mięso mielone mieszam z ziołami. Na patelnię wlewam olej, rozgrzewam, wkładam łyżką cienki placek ziemniaczany i mocno smażę, drewnianą łopatką sprawdzam czy brązowieje, jeśli tak nakładam na placek cienko mięso mielone, potem na niego masę ziemniaczaną cienko i przewracam na drugą stronę, smażę tak długo aż placek będzie brązowy. Wyszło 10 placków. Podałam z sosem czosnkowym.
|
Autor: | Hanek [ 07 kwie 2014, 20:53 ] |
Tytuł: | Re: Obiadki, zupki i inne..... |
To takie plackokarbinadle |
Autor: | Amidala [ 12 kwie 2014, 21:48 ] |
Tytuł: | Re: Obiadki, zupki i inne..... |
ale dobre......... |
Autor: | Hanek [ 12 kwie 2014, 22:44 ] |
Tytuł: | Re: Obiadki, zupki i inne..... |
Amidala pisze: ale dobre......... Nie wątpia A jak i z czym ucierać chrzan? |
Autor: | serena [ 02 maja 2014, 15:37 ] |
Tytuł: | Re: Obiadki, zupki i inne..... |
No i co? Święta przeszły a my wielkie kucharki nic Hankowi nie odpowiedziałyśmy Jako gańba |
Autor: | Amidala [ 18 maja 2014, 18:44 ] |
Tytuł: | Re: Obiadki, zupki i inne..... |
Gańba jak nic...........niy boło mie w Świonach na świynta i tak jakoś wyszło..... Składniki: 1-2 korzenie chrzanu świeżo wyciśnięty sok cytrynowy sól, cukier Wykonanie: Korzenie chrzanu obieramy cienko, myjemy i wrzucamy do zimnej wody – zostawiamy na ok godzinę – sprawi to, że staną się bardziej jędrne i będzie je łatwiej zetrzeć. W międzyczasie przygotowujemy sobie słoik z kilkoma łyżkami przegotowanej wody wymieszanej z 2-3 łyżkami soku z cytryny, doprawionej szczypta cukru i soli. Chrzan ścieramy na bardzo drobnych oczkach – w miarę tarcia – przekładamy go do słoika z woda i sokiem cytrynowym ( by uniknąć utraty koloru). Starty chrzan mieszamy, doprawiamy do smaku solą, cukrem, cytrynowym sokiem i przegotowaną wodą jeśli będzie zbyt suchy. Przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiku. Przed podaniem możemy wymieszać go z niewielka ilością śmietanki albo mieszanką jogurtu i majonezu. Haneczku wybocz..utrrij teroz..... |
Strona 3 z 6 | Strefa czasowa UTC+1godz. |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |